Advies transponders

Autosleutels zijn sinds 1996 voorzien van een transponder, ook wel startonderbreker genoemd. Alleen als je autosleutel over een transponder beschikt kan je de auto starten. De sleutel (ijzeren gedeelte wat in je contactslot gaat) geeft je toegang tot het slot in de deur en het contactslot van de auto. Gelijktijdig geeft de transponder de motor een signaal dat deze mag starten. Het is de combinatie van de sleutel en de transponder laat je de auto starten.


1. Hoe ziet de transponder eruit?

Hoe ziet de transponder eruit? De transponder lijkt op een rechthoekige magneet of glazen buisje, zie de foto aan de onderkant. Bij sommige (sleutel)behuizingen zit de transponderchip in/op de elektronica chip bevestigd en zit deze dus niet los in de behuizing.

1.1 Welke transponder heb ik nodig?

Houd er rekening mee dat er verschillende modellen transponders beschikbaar zijn, geschikt voor verschillende automerken en modellen. Alle transponders hebben een code die je helaas niet aan de buitenkant kunt aflezen. Om erachter te komen welke transponder je nodig hebt, kun je het beste een bezoek brengen aan een sleutelmaker (hakkenbar). Zij hebben meestal een apparaat waarmee ze je transponder binnen enkele seconden kunnen uitlezen. Het nummer van je transponder begint veelal met ID xx , A xx , T xx etc. Op deze manier ben je er zeker van dat je het juiste model besteld.


1.2 Zoek een sleutelmaker

Als je de sleutelmaker/hakkenbar vraagt de transponder van de nieuwe sleutel daar te laten inlezen en de sleutelbaard (ijzeren gedeelte wat in het contact gaat) daar te laten slijpen, doen zij het uitlezen van de benodigde transponder/startonderbreker veelal voor een klein bedrag of zelfs gratis. Niet elke sleutelmaker heeft deze apparatuur en kennis. Het is dus slim om op voorhand per telefoon of e-mail te informeren of dit mogelijk is, zodat je er zeker van bent dat ze je van dienst kunnen zijn. Sleutelmakers vind je gemakkelijk via Google door ‘sleutelmaker’ en je plaatsnaam in te toetsen.

 

Twijfel je nog steeds een beetje over wat er mis is? We scheppen graag licht in het duister. Stuur ons een e-mail en voeg een foto bij van de voorkant van je sleutel (gedeelte met drukknoppen), een foto van de binnenkant van de sleutel en een foto van de elektronica toe.


2. Kan ik ook zelf de transponder inlezen / koppelen met mijn auto?

Soms kan dat inderdaad! Dan kan je de sleutel in het contactslot plaatsen en met enkele handelingen leer je de sleutel dan de code van je auto. Die instructie staat in het boekje? Ben je het boekje van je auto kwijt? Deze kan je vaak gemakkelijk terugvinden op internet door te googlen op ‘handleiding’ en je automerk. Zoek vervolgens op het woord sleutel, of herprogrammeren of programmeren etc. Levert dit geen resultaat op en wil je het toch zelf proberen? Wij willen je wel helpen. Stuur ons een e-mail met je kenteken, dan kunnen we in de database van de leveranciers nakijken of het mogelijk is dit zelf te doen. Ander zul je toch naar een sleutelmaker moeten gaan om de sleutel te laten inlezen.


3. Autosleutel is signaal met auto verloren

Bij sleutels met elektronica en een transponder, kan het soms zo zijn dat de sleutel en de auto elkaar niet meer herkennen. Dat komt omdat de batterij een tijdje leeg is, of omdat er iets is veranderd aan de elektronica. Hierdoor herkent je auto de sleutel niet meer als zijnde de sleutel om de deuren mee te openen en sluiten. Soms kun je een koppelpoging wagen tussen de sleutel en de auto te synchroniseren. Als je dat zelf kunt doen, staat dan in het boekje beschreven (zoals hierboven beschreven). Als dat niet kan, zul je naar een sleutelmaker moeten gaan die jouw transponder kan lezen en je autosleutel weer kan laten inlezen.


4. Ik heb een autosleutel zonder afstandsbediening (elektronica)

Dan zit er nog wel een transponder in je autosleutel. Wil je een extra sleutel? Bestel dan een transpondersleutel, dat kun je aangeven onder het kopje autosleutels, onder het filter ‘transpondersleutels’. Voor je deze sleutel kan gebruiken, zal je hem moeten laten slijpen en de transponder moeten laten inlezen (programmeren) - of zelf inlezen zoals beschreven in stap 2.

loader
Bezig met laden...